Isnin, 27 Jun 2011

IKAN PELIK

Korang rase penah nampak x ikan-ikan pelik bawah ni
          • macam naga lak kan?.. tp cute

  • ikan ada kaki...siap ade bibir merah lagi tuh..haha xD
            • ikan bercangkerang...cam udang pun ade

Isnin, 6 Jun 2011

Sphageti untuk memancing.. :p

kali ni den nak citer pasal sphageti untuk memancing...kalo korang nak tahu ape benda tu...so, sila perati gambor di bawah dengan ponuh minat...ahaha..korang ghaso ape bende la tu kan...ekeke


so? dah dau tau dah?...sebenarnya benda dalam gambor ni org panggil 'ruat-ruat' atau nama saintifiknya Diopatra neapolitana.....spesis macam cacing jugak...ruat ruat ni digunakan utk memancing ikan air masin seperti di muara dan laut...panjang ruat-ruat ni lebih kurang panjang jari korang hingga siku(lebih kurang 1.5m)...harga sebekas seperti dlm gambar diatas adalah diantara rm5 hingga rm10..
walaupun nampak menggelikan, ruat-ruat ni merupakan umpan pancing yg mujarab bagi kebanyakkan ikan ....habitat spesis ini selalunya tinggal di dalam lumpur di tepi laut....kepada sesape yg nak membeli ruat-ruat pasni korang ambil la yg 'fresh'...sobab eh?.. sobab ikan ni pun pandai memilih macam manusia jugak..ahaha :p

Selasa, 18 Januari 2011

SPESIS IKAN PENGACAU


  • ...boon..tall(buntal)...kalo nak tau, yg kombang cam bola tu..aa..tu la buntal si pengacau..ikan lain den carik bondo ni yg den dapek..monyirap den..gigi ikan ko jgn main2..cubo perati botol2 gigi dio..sobab tu tali asik putus jo..so, kalo dapek ikan ni copek2 buang sebolum tali korang menjadi mangsonyo...muahaha....
  • lokasi Tanjung Agas, Port Dickson..

Sabtu, 15 Januari 2011

SNELLING A HOOK


~ Snelling A Hook...ni simpul last yg den nak tunjuk...tompi kalo ado laie nnti den tunjuk la...

SCAFFOLD KNOT


~ Scaffold Knot...Simpul ni den jarang guna...tp kalo nak try buleh je

THE HANGMAN KNOT


~ The Hangman Knot...ikatan pertama yg den blaja waktu mule2 mancing dulu...step 2, yg tu kene gulung 5 atau 6 kali...jgn kurang nnti x jadi

THE PALOMAR KNOT


~ ni antara ikatan yg buleh dikatakan terkuat takat ni...agak simple n stailo...x susah nak ikat ...den pun slalu gak pakai ikatan yg ni..hehe

Konco-konco